Casus
Ik ga aan de hand van een casus beschrijven welke onderzoeken en specifieke (hetero) anamnese vragen ik zou willen doen c.q stelle
Casus:
Schip lekt ammoniak in de haven van IJmuiden
In de haven van Ijmuiden is dinsdagochtend een grote hoeveelheid giftig ammoniak ontsnapt uit het Nederlandse ijsbunkerschip Anna. De politie sloot de haven enkele uren vrijwel volledig af......
IJMUIDEN
Het lek ontstond vermoedelijk bij een afsluiter op het schip. In de ruimen van de Anna wordt met ammoniak ijs geproduceerd voor het conserveren van vis. Enkele medewerkers van de koelfirma konden het productieproces nog stoppen en vluchtten daarna van het schip. Hoewel er grote wolken ammoniak zijn ontsnapt, is volgens een woordvoerster van de gemeente de volksgezondheid niet in gevaar geweest. Het gas werd snel door de wind verspreid en ook het vochtige weer hielp bij de verdunning.
Enkele dagen later wordt u via een 1-1-2 melding geroepen bij een meneer . Zijn echtgenote heeft in paniek de alarmlijn gebeld met de mededeling dat haar man wartaal uitslaat en soms tegen haar uitvalt. Ze kan de huisarts niet bereiken en weet niet wat ze moet doen.
De meldkamercentralist krijgt niet goed duidelijk wat er aan de hand is . De centralist weet dat de man matroos is op de ijsbunker Anna. Hij heeft nu 2 weken verlof. de vrouw kan de centralist ook niet aangeven of haar echtgenoot gevallen is of zijn hoofd heeft gestoten. Toch vertrouwd de centralist het niet en stuurt je met de melding "mogelijk een subarachnoïdale bloeding' naar het huisadres.
Jullie treffen een man van middelbare leeftijd aan in de woonkamer. Jullie starten met het onderzoeken van meneer. De man is ABC stabiel. In de D vinden jullie de man wat moeite hebben met het vasthouden van de concentratie op het beantwoorden van vragen. Hij lijkt snel afgeleid en soms wat gedesoriënteerd. De bloedsuiker is echter normaal.
De AMPLE, de anamnese en het top-tot-teen onderzoek geven geen aanvulling op de bevindingen. Jullie consulteren de huisarts en deze kan geen werkdiagnose vaststellen. Hij adviseert jullie meneer wel naar het ziekenhuis te brengen aangezien deze man nooit ziek is.
Als eerste stel ik mezelf de vraag; waarom neem ik deze vitaal stabiele patiënt mee naar het ziekenhuis?
Zodra het bewustzijn van deze patiënt daald raken zijn andere vitale functies ook bedreigd. De patiënt kan niet meer adequaat reageren met als gevolg bewustzijnsverlies. Elke verslechtering van ventilatie of circulatie , resulteert door zuurstofgebrek in een toename van de beschadeging van de hersenen.
Welke onderzoeken zou ik bij deze casus uit willen voeren?
- De vitale functies rr, hf (dit zegt iets over een eventuele bloeding)
- EMV score (dit geeft aan in hoeverre de patiënt gedesoriënteerd is )
- Fast test ( hiermee krijg je duidelijk of iemand een hersenbloeding heeft)
- Pupil reactie zowel direct als indirect ( dit zegt iets over de hersenzenuwen, zit de zenuw bekneld? of is er iets anders an de hand)
- Zoals de casus al aangeeft een bloedsuiker bepalen ( iemand kan suf zijn door een lage glucose)
Welke (hetero) anamnese vragen zou ik willen stellen?
- Heeft de patiënt krachtsverlies ( dit test je natuurlijk al met de testen, maar je kan het ook nog een extra vragen)
- Heeft de patiënt hoofdpijn?
- Is de patiënt misselijk?
- Heeft de patiënt gebraakt? ( dit en de 2 bovenstaande vragen treden alledrie op bij patiënten met een bloeding in het hoofd)
- Heeft de patiënt gezichtsuitval gehad?
- Hoelang bestaan de klachten al?
- Heeft de patiënt problemen gehad met de spraak ( mischien heeft dhr. een tia gehad)
- Heeft dhr. pijn in de nek( dat kan komen door meningeale prikkeling)
- Heeft de patiënt gevoelsstoornissen?
- Gebruikt u bloedverdunners( hierdoor kan een eventuele bloeding nog sneller gaan)
- Is de patiënt bekend met een hoge rr ( dit kan reden geven tot een bloeding)Alle hierv
Alle hierboven benoemde vragen en onderzoeken zou ik graag nog willen uitvoeren c.q vragen bij de patiënt uit bovenstaande casus. Dit om tot een goede werkdiagnose te komen.